Kiedy zimowe chłody ustępują miejsca cieplejszym dniom, nasze wnętrza również pragną świeżości. Jednym z najprostszych sposobów na odświeżenie przestrzeni jest zmiana dekoracji stołu. Na co warto postawić, by zagościła w naszych domach wiosna?
Oto kilka przykładów, które mogą zainspirować tworzenie wiosennego stołu.
Na zdjęciach wyżej: pastelowe aranżacje stołu z lampą Strand, wazonami Kink i Silent oraz paterą Mere marki Muuto.
Pastelowe akcenty
Delikatne odcienie różu, mięty, błękitu i lawendy dodają subtelności i świeżości, idealnie wpasowując się w klimat wiosennych poranków. Całe zastawy śniadaniowe czy obiadowe w kolorach pasteli, to zdecydowana propozycja dla miłośników koloru. Jeśli ktoś ma obawy przed takim krokiem, rozwiązaniem są barwne akcenty, które znajdziemy na pojedynczych elementach dekoracyjnych. Wazony i patery marki Muuto to doskonałe przykłady, jak nowoczesny design może połączyć się z funkcjonalnością i elegancją. Ich delikatne linie i pastelowe kolory idealnie komponują się z jasnymi wnętrzami, dodając im skandynawskiego uroku.
Na zdjęciu: neonowo żółte detale tekstyliów lnianych fińskiej marki Lapuan Kankurit.
Eko-styl na stole
Trend ekologiczny utrzymuje się w dekoracji stołu od wielu lat. Wybór naturalnych materiałów, drewna, lnu, rattanu czy kamienia, jest wciąż bardzo popularny. Stoły udekorowane takimi elementami, to ponadczasowa klasyka. Możemy ją łączyć z sezonowymi trendami – to zawsze się sprawdzi. Warto zainwestować w produkty jakościowe, które będą służyć latami i z biegiem czasu nabiorą szlachetności. Przykładem jest drewno czy len. Szukając inspiracji do szybkich zmian aranżacji, warto zastanowić się na drewnianymi świecznikami o ciekawych formach. Już sama zmiana wysokości czy koloru świec, będzie wpływać na różny odbiór całości dekoracji.
Na zdjęciach wyżej: drewniany świecznik Caravel Spring Copenhagen i lniane tekstylia Lapuan Kankurit
Na zdjęciu wyżej: minimalistyczna zastawa stołowa Forma marki Bolia.
Minimalistyczne kompozycje
Prostota i minimalizm, które emanują ciepłem i przytulnością. Wydaje się, że mówimy o dwóch różnych światach w podejściu do dekorowania. Jednak da się je połączyć, stosując zasadę odejmowania. Co to oznacza? Najlepiej skupić się na jednym dekoracyjnym elemencie i potem ubierać stół w proste formy. Małe, delikatne bukiety kwiatów, proste linie obrusów i naczynia o minimalistycznym designie stworzą eleganckie i spokojne aranżacje.
Na zdjęciach wyżej: motywy florystyczne są często wykorzystywane na tekstyliach do jadalni i kuchni (Lapuan Kankurit)
Wzory botaniczne
Liście, kwiaty i gałązki na obrusach, serwetkach czy talerzach zawsze dodają odrobinę natury do naszego stołu. W połączeniu ze świeżymi kwiatami, naturalnymi dodatkami takimi jak: powyginane korzenie, trawy czy szyszki, tworzą świeży krajobraz na naszych stołach. Częstym dodatkiem jest też zielony mech, który wydobywa z wiosennych kwiatów kolor i podkreśla delikatność. Wzór roślinny może pojawić się również na obrusie. Wyjątkowe są te lniane, ich naturalne odcienie idealnie harmonizują z wiosennymi akcentami. Mamy na rynku coraz szerszy wybór wśród niekonwencjonalnych kombinacji kolorów, wzorów i tekstur.
A może to wszystko zmiksować?
Wiosną zachęcamy do eksperymentowania. To najlepszy czas, aby otoczyć się pięknem i radością. Łączenie różnych stylów i materiałów na stole może stworzyć unikatową atmosferę i wyrazisty charakter naszych przestrzeni. Dzięki ulubionym akcentom stworzymy miejsce, przy którym będziemy się czuli przyjemnie, a każda chwila będzie celebrowana z wiosenną radością.
Na zdjęciach wyżej: aranżując stół warto sięgnąć po nieoczywiste zestawienia.
Na zdjęciu: duńska ceramika Spring Copenhagen pięknie eksponuje pierwsze, wiosenne kwiaty.
Odpowiedz