Ilość stolików i krzeseł w restauracji jest uzależniona od dwóch aspektów – powierzchni konsumenckiej lokalu i przewidywanej ilości gości. Trzeba zadbać o to, by w pomieszczeniu nie panował tłok, a same meble nie były przysunięte do samej ściany. Przyjmuje się, że do stołu o średnicy blatu 120 cm, powinno się dołączyć od 4 do 6 krzeseł, natomiast przy blacie od 150 cm do 180 cm, można wykorzystać do 8 siedzisk. Jednej osobie należy zapewnić około 60 cm miejsca na swobodne spożywanie posiłku, a w ekskluzywnych lokalach dbających o wysoki komfort 70 cm. Wyjątkiem są fast foody, gdzie na klienta przeznacza się 50 cm. Jeśli decydujemy się na duży stół, na przykład taki, który wykorzystuje się przy imprezach okolicznościowych, to jest o wymiarach blatu między 230 cm a 270 cm, rekomendowana liczba miejsc siedzących wynosi 10.
Większe modele mogą pomieścić 12 osób, które zachowają komfort. Warto zauważyć, że im pokaźniejszy blat, tym mniej stolików można ustawić w restauracji, przy jednoczesnym zachowaniu tej samej liczby miejsc dla klientów.
Jak wysoki powinien być stół w restauracji?
Wysokość stołu w restauracji musi być dopasowana do siedzisk. Wówczas możliwe jest zapewnienie klientom maksymalnego komfortu, co wpłynie na ich satysfakcję z korzystania z usług oferowanych w lokalu. Standardowo wymiary te wynoszą od 75 cm do 80 cm. Warto zauważyć, że optymalną wysokość mebli i zachowaną przestrzeń na blacie docenią nie tylko goście, ale też i kelnerzy, którym parametry te ułatwią pracę i należytą obsługę osób czekających na posiłek. Warto wziąć pod uwagę także praktyczność stolika. Meble wykorzystywane w restauracjach muszą być solidne, stabilne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Ważna jest też odporność na zarysowania i odbarwienia, którą zapewni impregnacja blatu.
Jak oddzielić stoliki w restauracji?
W aranżacji restauracji ważne jest, by zapewnić miejsce gościom nie tylko przy konkretnym stole. Trzeba zadbać także o to, by same meble nie były ciasno ustawione w lokalu. Należy przeznaczyć 50-70 cm na przejście, 45-55 cm na krzesło. Kiedy mowa o oddzieleniu od siebie poszczególnych stołów, można sięgnąć w tym celu po naturalne rośliny w donicach, czy parawany. Ciekawym rozwiązaniem, które sprawdzi się w niektórych lokalach, jest też wykorzystanie akwarium, które zostanie ustawione tak, by odseparować miejsca, przy których zasiadają goście. Wszelkie dekoracje są mile widziane. Najważniejsze jest jednak to, by zadbać o odpowiednią przestrzeń dla klientów.
Jakie meble do restauracji wybrać?
W przypadku restauracji bardzo ważny jest dobór mebli, takich jak krzesła i stoły. To przy nich goście spędzają czas, delektując się posiłkiem. Warto pamiętać, że atmosfera i wystrój we wnętrzu wpływa na doznania i zadowolenie klientów.
Polecamy m.in. stół okrągły Base Table MUUTO dostępny w kolorze białym lub czarnym. Średnica tego modelu wynosi 110 cm, natomiast wysokość – 73 cm. Inną opcją jest stół Wild MILONI z trzema rozmiarami blatu do wyboru – 180 cm x 90 cm, 200 cm x 90 cm lub 220 cm x 100 cm. Wysokość zawsze wynosi 76 cm. Kiedy mowa o krzesłach, możemy zasugerować model Nerd MUUTO w kolorze zielonym, szarym i dębowym. Ciekawą możliwością jest też propozycja tapicerowana Oslo Side Chair MUUTO dostępna w różnych wariantach kolorystycznych. Zachęcamy do rozważenia mebli wchodzących w skład tej samej serii, co znacznie ułatwi projektowanie wnętrza lokalu gastronomicznego. Do restauracji doskonale nadaje się również stół okrągły SM33 SKOVBY wykonany z surowego drewna z zabezpieczoną powierzchnią, które są trwałe i efektowne.
Przeczytaj także inne wpisy:
Odpowiedz