Odpowiedni wystrój lokalu gastronomicznego znacząco wpływa na doznania gości. Dlatego warto wziąć pod uwagę wszystkie ich potrzeby i odpowiednio ocieplić wnętrze restauracji. Można tego dokonać na kilka sposobów, m.in. bawiąc się światłem, czy kolorystyką. Trzeba jednak pamiętać o tym, by wszystko było ze sobą spójne. Na samym początku należy wszystko dokładnie zaplanować i określić budżet. Zdecydowanie warto trzymać się z góry założonego projektu, ponieważ wymiana elementów dekoracyjnych na tańsze, może wiązać się ze spadkiem ich jakości. Zachęcamy do sięgnięcia po ciepłe kolory, na przykład klasyczny beż, brąz, czy szykowny burgund. Dobrą wskazówką jest to, że te wszystkie wymienione tony możesz ze sobą połączyć – umieścić je nie tylko na ścianach, ale też wybrać takie obrusy, czy zasłony.
Jakie oświetlenie ociepli restaurację?
Za ocieplenie wnętrza restauracji odpowiada też światło. Za dnia powinno być naturalne, natomiast wieczorem bardziej klimatyczne. To osiągniesz, wybierając miękkie i ciepłe oświetlenie. Warto pamiętać, że chłodna barwa światła oziębi otoczenie. Co istotne, możesz polegać nie tylko na głównych lampach sufitowych – dobrym rozwiązaniem będą też mniejsze lampki, które ulokujesz w pobliżu stolików. Zwróć uwagę na to, by ilość i jakość światła była odpowiednia. Przede wszystkim trzeba mieć na względzie komfort gości, którzy dzięki zabawie oświetleniem będą mogli poczuć indywidualny charakter wnętrza.
Jak zaaranżować lokal gastronomiczny?
Całość aranżacji lokalu gastronomicznego jest ważna. Dlatego zachęcamy do zastosowania podziałów – wyznaczenia różnych stref, które będą odpowiadały innym oczekiwaniom klientów. W tej sztuczce z wystrojem dużą rolę odgrywają meble – stoliki z krzesłami i innymi siedziskami, lampy, czy nawet komody i półki, na których można ustawić związane z lokalem pamiątki i ozdoby. Dzięki temu goście poczują się swojsko i przytulnie, co wpłynie pozytywnie na ich doświadczenia i zadowolenie z pobytu w danym miejscu. Zadbaj o to, by wśród akcesoriów dominowała ciepła kolorystyka i materiały, takie jak naturalne drewno. Możesz wykorzystać dostępne u nas elementy wystroju: stół okrągły MO 110’ White Label Living z blatem z recyklingu, komodę Audacious Dark Oak Umage w kolorze ciemnego dębu, czy lampę podłogową Pull Lamp Muuto. Opcji znajdziesz jednak znacznie więcej.
Detale mają znaczenie
Warto wiedzieć, że za ocieplenie restauracji odpowiada nie tylko jej wystrój i sposób podziału przestrzeni. Istotne są także detale, które wpływają na jakość czasu spędzonego wewnątrz. Dlatego zachęcamy do zadbania m.in. o dobór odpowiedniej muzyki – najlepiej relaksującej oraz zachowania jak największej dozy prywatności i intymności – tutaj mogą przydać się parawany, najlepiej w odpowiednich kolorach lub rozłożyste rośliny. Bardzo ważne jest też ogrzewanie – możesz wybrać tradycyjne grzejniki, tak zwaną “podłogówkę” lub poduszki grzewcze. Zwróć uwagę na to, że wszystkie szczegóły wystroju i wyposażenia powinny być ze sobą spójne, by podkreślić styl restauracji i jej indywidualny design. Dla wprowadzenia większej ilości ciepła przydatne mogą być też sztućce, zwłaszcza te złote. Detale i ich znaczenie pokazuje, dlaczego warto wykonać projekt jeszcze przed remontem. Wówczas wszystkie aspekty można porządnie zaplanować, a następnie wykonać.
Zobacz również inne artykuły:
Odpowiedz