Decydując się na otwarcie restauracji należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, które mają znaczenie dla funkcjonowania lokali. Dzięki temu będzie on przyjazny gościom, ale także osobom w nim pracującym – począwszy od kucharzy, aż po barmanów i kelnerów. W poniższym artykule znajdziesz praktyczne informacje dotyczące tego, co powinno znajdować się w restauracji – zachęcamy do lektury.
Podstawowe elementy infrastruktury kuchennej
Jednym z najważniejszych elementów funkcjonowania restauracji jest skompletowanie wyposażenia służącego do przygotowywania posiłków. Są to między innymi piece gazowe, konwekcyjne, zmywaki, ale także meble gastronomiczne i wszelkie narzędzia do gotowania, oczywiście wszystko musi być dostosowane do obowiązujących przepisów i wytycznych Sanepidu. Niezwykle istotne jest także skompletowanie zastawy (talerzy, półmisków, szklanek, kieliszków itp.) oraz sztućców, które są niezbędne do serwowania dań naszym gościom.
W restauracji nie może zabraknąć wygodnych mebli dla gości
Znane jest powiedzenie, że pierwsze dobre wrażenie można zrobić tylko raz i w kontekście restauracji jest to niezwykle istotne. Dlatego w lokalu należy zwrócić szczególną wagę do wystroju, który będzie wskazywał na jego renomę, jednocześnie pozwoli na budowanie specyficznego, przytulnego klimatu. W restauracji powinny zatem znajdować się dobrej jakości meble pozwalające na komfortowe spożywanie posiłków. Podstawa to stoły o minimalnej wielkości 120×80 centymetrów oraz krzesła z oparciem, można wykorzystać również stoły okrągłe. Bardzo ważne jest tutaj także jego ułożenie. Najlepiej jest obliczać uśrednioną powierzchnię obejmującą wielkość stołu oraz krzeseł i w ten sposób ustawiać meble, wykorzystując dostępną na sali przestrzeń. Ponadto zachowuje się zwiększone odstępy pomiędzy poszczególnymi rzędami stołów, dzięki czemu tworzy się ciąg komunikacyjny dla obsługi restauracji, co ułatwi podawanie dań i późniejsze zabranie zastawy. W lokalach, gdzie wydzielony jest osobny bar, można postawić również wysokie krzesła barowe, jednak nie jest to wymóg konieczny.
Gdzie szukać dobrego wyposażenia do restauracji?
W restauracji powinny znaleźć się wysokiej klasy meble, które można znaleźć w ofercie internetowego sklepu Pufa Design. Polecamy między innymi stoły SM33 duńskiej marki Skovby w 11 wersjach kolorystycznych z opcją rozkładania. Zwiększają one swoją średnicę ze 123 centymetrów do 149, przez co dają więcej miejsca dla gości. Warto dobrać do nich także wygodne krzesła. W restauracji sprawdzą się stylowe i minimalistyczne krzesła Curious marki Umage. W restauracji nie może zabraknąć także odpowiednio dopasowanego oświetlenia – polecamy bezprzewodowe modele lamp z serii Asteria w wielu wariantach kolorystycznych, które na czas kolacji warto postawić na stole. Wspomnianym modelom dedykowane są stacje do jednoczesnego ładowania kilku lamp, które przypominają półki. Warto dodać, że w tym modelu oświetlenia zastosowano opcję regulacji natężenia światła, dlatego każdy z gości może dostosować oświetlenie do własnych potrzeb.
Zobacz również inne wpisy oraz produkty:
Odpowiedz